اهمیت بهداشت فردی و عمومی پرسنل مزارع پرورش میگو
بهروز
قره وی
مرکز تحقیقات ذخایر آبزیان آبهای داخلی
author
text
article
2016
per
خلاصه :مزارع پرورش به منزله اجتماع کوچکی از افراد است که پرسنل آن مزرعه با همدیگر برای رسیدن به یک هدف مشترک که تولید میگو می باشد، در یک مکان و فضای کوچک با همدیگر در حدود 5 تا 6 ماه با هم زندگی می کنند. به دلیل اینکه مزارع پرورشی دور از مراکز شهری قرار دارند، از امکانات شهری و بهداشتی کمتری برخوردار می باشند. کارگرانی که در مزراع پرروشی کار می کنند، بدلیل اینکه بطور مداوم در ارتباط با غذا دهی، زیست سنجی میگو، آهک پاشی، تمیز کردن کف استخر و بیرون اوردن لجن و دیگر فعالیتهای مزرعه می باشند، بیشتر در معرض آلودگی های محیطی قرار می گیرند. یکی از مشکلاتی که در مزارع پرروش بارها مشاهده می شود عدم رعایت بهداشت فردی ( پوست، پا، دست و ناخن ) و مواد غذایی در بین کارگران مزارع پرورشی می باشد و گاها باعث ایجاد بیماری و مسمومیت های غذایی در بین آنها می گردد. برای جلوگیری از این امر سادهترین روشی که می توانیم سلامت خود و دیگران را تضمین بکنیم شامل شستشوی دستها و پاها، و کوتاه بودن ناخنها و رعایت اصول پاکیزگی پوششهای فردی بعد از پایان هر کار و نگهداری بهداشتی مواد غذایی است که میتواند تا حدود بسیار زیادی تأمین کننده سلامت فردی و گروهی باشد. در اینجا به مهمترین موارد بهداشت فردی و جمعی که در استراحتگاه سر مزارع پرورش میگو ارتباط دارد اشاره می شود.
مجله ترویجی میگو و سخت پوستان
پژوهشکده میگوی کشور
2538-290X
1
v.
3
no.
2016
1
6
https://scj.areeo.ac.ir/article_109928_136f860079801e4456da33675899c63f.pdf
اهمیت استفاده از استخرهای نوزادگاهی در پرورش دو دوره در سال میگوهای دریایی در ایران
آریا
وزیر زاده
بخش مهندسی منابع طبیعی و محیط زیست، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز
author
text
article
2016
per
چکیدهپرورش میگوهای دریایی در چند دهه اخیر رشد قابل توجهی در جهان داشته است. در اکثر کشورهای جهان بدلیل اقلیم مناسب بیش از یک دوره پرورش میگو در سال انجام می شود. ایران دارای سواحل مناسبی برای پرورش میگوی دریایی در جنوب و شمال کشور میباشد اما بدلیل شرایط اقلیمی در اکثر سایت های پرورش میگوی کشور، فقط یک دوره پرورش انجام می شود. اگرچه اقلیم برخی از استانهای کشور برای پرورش بیش از یک دوره در سال نسبتا مناسب است اما برای انجام آن در تمام سایت های پرورش میگو- حداقل در جنوب کشور- نیاز به تمهیداتی است که از مهمترین آنها استفاده از استخرهای نوزادگاهی برای دوره دوم پرورش می باشد. براساس تجربیات گذشته بدلیل کمبود پست لارو برای دور دوم و همچنین کوتاهتر نمودن دوره پرورش دوم برای جلوگیری از برخورد به فصول سرد، در هر مزرعه تیپ 20 هکتاری دو استخر وسط مزرعه در دوره اول زیر کشت نرفته و در دوماه آخر دوره اول، پست لاروهای موردنیاز دوره دوم در این دو استخر ذخیره می گردند. همچنین بدلیل نیود زمان کافی برای آماده سازی استخرها برای دوره دوم باید از روش آماده سازی استخر تر استفاده نمود.
مجله ترویجی میگو و سخت پوستان
پژوهشکده میگوی کشور
2538-290X
1
v.
3
no.
2016
7
12
https://scj.areeo.ac.ir/article_109925_c2084cbb42219551374b4d6ae971641d.pdf
خرچنگهای ویولنزن Uca Ocypodidae و کنترل آنها در استخرهای پرورش میگو
سمیرا
مبارکی
پژوهشکده میگوی کشور - بوشهر
author
text
article
2016
per
چکیده خرچنگهای ویولنزن یکی از مهمترین و شایع ترین موجودات ناخواسته استخرهای پرورش میگو به شمار میروند بهطوری که هم بهعنوان شکارچی و هم بهعنوان رقیب غذایی و ناقل بالقوه بیماری در استخر مطرح هستند. وجود این موجودات مزاحم در مزارع پرورش میگو بهصورت مستقیم و غیرمستقیم موجب وارد آوردن خسارات جبرانناپذیر به گونه پرورشی، سطح و دیوارههای استخرها، وسایل و تأسیسات آنها شده و در شرایط حاد کاهش میزان رشد و ضریب بازماندگی و در نهایت پایین آمدن میزان تولید نهایی را به دنبال دارد. همچنین علاوه بر رقیب بودن آنها به لحاظ غذا، فضا و اکسیژن محلول در آب، فعالیت آنها موجب بروز خسارت در دیواره، کف استخر و توریهای دریچههای استخر میشود. حضور خرچنگها بهعنوان ناقلین بالقوه عوامل بیماریزا موجب گسترش بسیاری از بیماریهای ویروسی، بهویژه بیماری ویروسی لکه سفید (WSD[1]) در مزارع پرورش میگو میشود. در این مقاله تأثیر این خرچنگها بر عملکرد مزارع پرورش میگو و نقش آن در بروز و شیوع بیماریها و راههای کنترل آنها مورد بررسی قرار گرفته است. [1] - White spot disease
مجله ترویجی میگو و سخت پوستان
پژوهشکده میگوی کشور
2538-290X
1
v.
3
no.
2016
13
20
https://scj.areeo.ac.ir/article_109926_2d16138e28a28de5de4551dfe62d37b6.pdf
آخرین یافتهها درباره اثر محرکهای ایمنی د رمیگو با تاکید بر تحقیقات داخل کشور
اشکان
اژدهاکش
دانشجوی دکتری بهداشت آبزیان ، گروه علوم و درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهداز
author
text
article
2016
per
تکامل، پیچیدگی و توسعهی سیستم ایمنی جانداران تا حد زیادی با جایگاه تکاملی آن در سیستماتیک جانوری منطبق است، لذا در میگو که از بی مهرگان و در رده های پایین طبقه بندی جانوری است، سیستم ایمنی ساده تر و بیشتر با ارجحیت ایمنی غیر اختصاصی است. لذا استفاده از محرک های ایمنی و تحریک ایمنی غیر اختصاصی در پرورش میگو به منظور جلوگیری از بیماری ها از موارد توسعه ای امیدوار کننده است. تاثیر تحریک ایمنی چندین ترکیب مانند بتا 1، 3 گلوکان، باکترین ( باکتری غیر فعال شده یا بخشی از یک باکتری)، پپتیدو گلیکان ها، لیپو پلی ساکارید ها، فوکوئیدان ها و تعدادی دیگر توسط محققین مختلفی مطالعه شده است. سخت پوستان به شدت به مکانیسم های دفاعی غیر اختصاصی وابسته هستند. بنابراین تحریک این مکانیسم ها با محرک های ایمنی ممکن است نقش مهمی در برابر بیماری ایفا کند. روش های تجویز متعدد مانند تزریق، غوطه وری و خوراکی در میگو بررسی شده اند که اثرات متفاوتی بر ایمنی و افزایش مقاومت در برابر عوامل بیماریزای میکروبی نشان می دهد. در این تحقیق سعی شده است علاوه بر مروری بر جایگاه ایمنی غیر اختصاصی و محرک های ایمنی در میگو، آخرین یافته ها در جهان و نیز داخل کشور در این مورد بررسی گردند.
مجله ترویجی میگو و سخت پوستان
پژوهشکده میگوی کشور
2538-290X
1
v.
3
no.
2016
21
27
https://scj.areeo.ac.ir/article_111870_2bc2fbc7592b9df22fb78f3236a84383.pdf
صنعت پرورش میگو همسو با نیازهای زیست محیطی در سواحل جنوبی ایران
سهیلا
امیدی
پژوهشکده میگوی کشور - بوشهر
author
text
article
2016
per
در ایران با شروع فعالیت صنعت تکثیر و پرورش میگو، موضوع میزان توسعه آن و ظرفیت خلیجفارس به عنوان منبع دریافتکننده پساب، مطرح گردید و در نهایت سبب شد از سال 1377 تا سال 1385 مطالعاتی به منظور تعیین تاثیر پساب این صنایع بر محیط زیست ساحلی، به صورت مستمر در منطقه حله و به صورت ناپیوسته در مناطق دلوار و مند استان بوشهر به کمک پایش عوامل مختلف ازجمله دما، شوری،pH ، اکسیژن محلول، آمونیاک، نیترات، نیتریت، فسفات کل، کل مواد محلول (T.D.S.)، کل مواد معلق (T.S.S.) و کلروفیل a، انجام گردید. مقایسه مقادیر به دست آمده از بررسی عوامل مختلف در زمان انجام مطالعات، با حدود مجاز مشخص شده برای رشد و سلامت آبزیان، با حدود مجاز فاضلابهای شهری (محیط زیست، 1378) و مقادیر پیشنهادی در آبهای خروجی مزارع پرورشی مناطق دیگر جهان، نشان داد که تقریباً تمامی ایستگاهها حتی کانال خروجی از نظر بار آلودگی پایین بوده و اگر افزایش جزئی داشته، پس از ورود به دریا به حد مناسب رسیده است. یافتههای فوق گویای آن است که روش موجود پرورش میگو در سواحل جنوبی در مقایسه با دیگر عوامل آلاینده، تأثیر مخرب مشخصی بر محیط زیست ساحلی ندارد.
مجله ترویجی میگو و سخت پوستان
پژوهشکده میگوی کشور
2538-290X
1
v.
3
no.
2016
28
32
https://scj.areeo.ac.ir/article_111873_2e20221471c6e70e1dbb27314a5a1e74.pdf
بررسی تغییرات سلولهای جنسی ماده درمیگوهای وانامی پرورشی
احمد
مال الهی
پژوهشکده میگوی کشور - بوشهر
author
text
article
2016
per
این تحقیق با هدف بررسی تغییرات اووسیتهای میگوهای وانامی در یک دوره 7 ماهه از بهمن ماه 1390 لغایت مردادماه 1391 در ایستگاه تحقیقاتی بندرگاه متعلق به پژوهشکده میگوی کشور انجام گرفت. پس از صید و توزین میگوها عملیات کالبد گشایی نمونه ها به منظور تخلیه تخمدانها انجام می شد. نتایج کلی بدست آمده نشان میدهد همزمان با افزایش دمای محیط مقادیر GSI نیز افزایش میابد. این وضعیت بدنبال تکامل اجزاء درون سلولی اووسیتها رخ میدهد که افزایش وزن و حجم تخمدانها در پی دارد. براین اساس طی ماههای مختلف مراحل مختلف از رشداووسیتها به این شرح مشاهده شد. پیش ویتلوژنیز در ماههای بهمن، اسفند،ابتدا ویتلوژنیز در ماههای فروردین، اردیبهشت و انتهای ویتلوژنیز در اواخر بهار تا تابستان رویت گردید. دستاوردهای تحقیق حاضر نشات داد تغییرات دمایی منطقه نقش انکار ناپذیری در رسیدگی تخمدانها دارد.علاوه بر این براساس نتایج اخذ شده میتوان از میگوهای پرورشی جهت مولد سازی دوره های بعدی استفاده نمود.
مجله ترویجی میگو و سخت پوستان
پژوهشکده میگوی کشور
2538-290X
1
v.
3
no.
2016
33
38
https://scj.areeo.ac.ir/article_111874_07c8a2d8391fb837545f93c165017a65.pdf
آرتمیا، شاخص زیستی در مطالعات سم شناسی
دارا
باقری
گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه خلیج فارس - بوشهر
author
text
article
2016
per
امروزه حفاظت از محیط های دریایی و درک و تشخیص سریع آلاینده ها و اثرات آنها بر آبزیان و یافتن راه حل هایی سریع و مناسب برای بهبود اثرات فعالیت های انسانی در این اکوسیستم ها اهمیت زیادی دارد. از این رو نیاز به انجام آزمایشات سریع و ساده در بررسی اثرات آلاینده ها بر آبزیان در اکوسیستم های دریایی و نواحی ساحلی روز به روز در حال افزایش است. برای این منظور آبزیان مختلفی به عنوان شاخص زیستی آلاینده ها در اکوسیستم های آبی مورد استفاده قرار گرفته اند. در این میان توانایی آرتمیا در تشخیص سریع اثرات آلاینده ها بر آبزیان توسط محققین زیادی مورد تائید قرار گرفته است. توانایی این سخت پوست در نشان دادن سطوح مختلف آلاینده ها در اکوسیستم های آبی سبب شده است تا این موجود به عنوان یک شاخص زیستی مناسب در پایش های زیست محیطی مورد استفاده قرارگیرد، به طوری که طیف وسیعی از آلاینده های شیمیایی صنعتی، کشاورزی و خانگی با استفاده از آرتمیا مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته است.
مجله ترویجی میگو و سخت پوستان
پژوهشکده میگوی کشور
2538-290X
1
v.
3
no.
2016
39
44
https://scj.areeo.ac.ir/article_111875_c908e96adb348802ed7de881fe77f2d7.pdf
چرخه زندگی و چگونگی ذخیره میگوی ببری سبز (Penaeus semisulcatus) خلیج فارس
علی
مبرزی
پژوهشکده میگوی کشور - بوشهر
author
text
article
2016
per
میگو جانوری از خانوادهی سختپوستان است. این آبزی در دریا زندگی میکند و برخی از گونههای آن در آب شیرین یافت میشوند. میگوهای خوراکی آب شور در اغلب آبهای نقاط جهان و در اعماق کمعمق تا آبهای عمیق زندگی میکنند. در حقیقت تعدادی از این گونهها نیز در خلیج فارس و دریای عمّان، زیست میکنند. مهمّترین گونههای میگوی خلیج فارس را میگوهای خانوادهی پنائیده تشکیل میدهند. یکی از گونههای مهمّ این خانواده، میگوی ببری سبز (Penaeus semisulcatus) میباشد که هر ساله با فرا رسیدن فصل گرما، فراوانی آن در آبهای استان بوشهر افزایش مییابد. اهمّیّت اقتصادی بالای این گونه باعث گردیده تا فصل صید میگو در آبهای استان بوشهر نیز از اهمّیّت ویژهای برخوردار باشد. ذخیرهی این آبزی به علّت ارزش بالای اقتصادی و بازارپسندی به شدّت مورد بهرهبرداری قرار گرفته است. بررسی آمار صید میگو در دهههای گذشته نشان دهندهی کاهش ذخیرهی این آبزی در خلیج فارس است. کاهش تدریجی ذخیرهی میگو باعث توجّه مسئولان به این مسئله شده و راهکارهایی نیز پیشنهاد شده است. اجرای طرحهای تحقیقاتی یکی از مواردی میباشد که جهت شناخت پارامترهای زیستی و رفتارهای میگوی ببری سبز به مرحلهی اجرا گذاشته شده است.
مجله ترویجی میگو و سخت پوستان
پژوهشکده میگوی کشور
2538-290X
1
v.
3
no.
2016
45
53
https://scj.areeo.ac.ir/article_111876_ae4642d16f77ed0e8bac2ce19e1d10a5.pdf
آشنایی با برخی ابزارهای کاهنده صید ضمنی تورهای ترال میگویی
محمد جواد
شعبانی
پژوهشکده میگوی کشور - بوشهر
author
text
article
2016
per
در حال حاضر اکثر کشورها با مشکل صید ضمنی مواجه و اقداماتی را در این زمینه به عمل آورده اند.انواع مختلفی از تورهای ترال و ابزارهای کاهنده صید ضمنی برای حذف و یا کاهش صید ضمنی طراحی گردیده است. درخلیج فارس تنها وسیله صید میگو و یا در واقع اقتصادی ترین روش صید میگو، ترال کف می باشد، طی سال های گذشته راهکارهای مناسبیکه بتواند علاوه برکاهش صید ضمنی، استحصال میگو را بدنبال داشته باشد معرفی شده و طی دو دهه گذشته ابزارهای کاهنده صید ضمنی مختلفی مورد بررسی و آزمایش قرار گرفت. تحقیقات انجام شده نشان داده که به غیر از پانال یا پنجره چشمه مربعی سایر ابزارهای کاهنده صید ضمنی به دلیل مشکلات در نصب و عملیات تور اندازی و همچنین خروج درصدی از میگو برای ترویج مناسب نمی باشند. این گزارش به معرفی برخی از ابزارهای کاهنده صید ضمنی که در دنیا متداول و در آبهای استان بوشهر و هرمزگان آزمایش شده پرداخته است.
مجله ترویجی میگو و سخت پوستان
پژوهشکده میگوی کشور
2538-290X
1
v.
3
no.
2016
54
62
https://scj.areeo.ac.ir/article_111877_d573f79eeba2ef779bba492555f40de9.pdf
مرگ و میر آبزیان در اثر سرما و نوسانات درجه حرارت در سواحل بوشهر
نصیر
نیامیمندی
پژوهشکده میگوی کشور - بوشهر
author
text
article
2016
per
در بهمن ماه 1395 تعدادی از گونه های آبزی شامل خرچنگ ها، صدف ها و خرگوش دریایی در کنار ساحل شهرستان بوشهر به شکل نیمه جان یا مرده مشاهده شدند. گونه های مشاهده شده شناسایی شده و چرخه حیات آنها مورد بررسی و مطالعه قرار گرفت. بررسی انجام شده نشان می داد که محل زیست این آبزیان در مناطق جلبکی می باشد که تمام و یا دوره ای از حیات خود را در این مناطق سپری می کنند. بررسی درجه حرارت و سایر پارامترهای هواشناسی در بهمن ماه نشان می داد که اختلاف دما در مدت 2 روز به 10 درجه سانتی گراد رسیده و شدت باد نیز حدود 23 کیلومتر بر ساعت بوده است. نتایج این مطالعه نشان داد که سرما و نوسانات درجه حرارت باعث کنده شدن جلبک ها از بستر کف شده و این آبزیان با امواج دریا و به همراه جلبک ها به ساحل آورده شده اند.
مجله ترویجی میگو و سخت پوستان
پژوهشکده میگوی کشور
2538-290X
1
v.
3
no.
2016
63
71
https://scj.areeo.ac.ir/article_111878_4fbf2fbc4698664fc3b589da3e7e769c.pdf
تأثیر روشهای مختلف انجمادزدایی بر ارزش غذایی آبزیان
شبنم
کمالی پور
گروه منابع طبیعی، تکثیر و پرورش آبزیان دانشگاه آزاد اسلامی بوشهر
author
text
article
2016
per
در این مقاله تأثیر روشهای مختلف انجمادزدایی شامل انجمادزدایی در درجه حرارت محیط (22 درجه سانتیگراد)، یخچال (4 درجه سانتیگراد) و مایکروویو بر میزان ارزش غذایی آبزیان مورد بررسی قرار گرفت. مدت زمان انجماد زدایی در هر یک از شرایط فوق به ترتیب 2، 6 ساعت و 3 دقیقه به طول انجامید. نتایج حاکی از آن بود که درصد چربی خام، پروتئین خام و رطوبت در فیلههای انجمادزدایی شده در دمای یخچال بیشتر از مقادیر اندازهگیری شده در نمونههای انجمادزدایی شده در دمای محیط و مایکروویو میباشد. همچنین مجموع اسیدهای چرب اشباع (مضر) در نمونههای انجمادزدایی در دمای محیط و مایکروویو بیشتر از نمونههای انجماد زدایی شده در دمای یخچال بود، ولی مجموع اسیدهای چرب غیر اشباع (مفید)، اسید چرب امگا 3 و 6 در نمونههای انجمادزدایی شده در دمای یخچال بیشتر از دو روش دیگر انجمادزدایی شد. از سوی دیگر میزان فاکتورهای فساد از قبیل ازت فرار و پراکسید در نمونههای انجمادزدایی شده در دمای یخچال به شدت کاهش یافت. بنابراین میتوان عنوان نمود که انجمادزدایی آبزیان منجمد در دمای یخچال موجب حفظ ارزش غذایی ماده غذایی پس از انجمادزدایی خواهد شد.
مجله ترویجی میگو و سخت پوستان
پژوهشکده میگوی کشور
2538-290X
1
v.
3
no.
2016
72
78
https://scj.areeo.ac.ir/article_111879_af095c528ac5e8cbbdb93ff7f0e8b150.pdf